SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
När ”varde ljus” blev ”lite ljusare tack”.

I glödlampans barndom fanns det givetvis bara två lägen på ljuset. ”Av” och ”på”. Men det började tidigt experimenteras med steglösa reglage som skulle kunna ge olika nivåer på ljuset i ett rum. De gick under namnet ”dimmers”. 1890 lanserade Granville Woods “Safety Dimmer” som var den första dimmer som var konstruerad så att man inte riskerade eldsvåda – vilket ofta hänt med äldre varianter. Orsaken var att dessa tidigare var konstruerade så att all ström koncentrerades vid några få punkter, vilket skapade en stor belastning. Framförallt i sammanhang där starka lampor användes – som på teaterscener och dylikt – var det mycket kraft som passerade genom dimmern, och risken för överbelastning och eldsvåda var stor.
Med de modernare dimrarna spreds belastningen ut och risken för överbelastning eliminerades.

I mitten av 60-talet hade tekniken förfinats så mycket att hela funktionen fick plats i själva knappdosan i väggen.
I modern tid har dimmern kompletterats med klapp-funktionen – som blivit populär hos äldre i USA – där man helt enkelt klappar för att reglera ljuset i rummet.
Dimmern är en av alla de elektriska innovationer som skapat den civilisation vi har idag. Och det känns som om vi vare sig skulle klara oss utan dem eller den el som driver dem. Vi är beroende av elen och bör försöka hitta så billig och miljövänlig el det bar går. Du kan få hjälp med detta om du går in på elpris. Här kan du fylla i en ansökan.

Ännu en uppfinning som uppfanns av misstag

Principen bakom den brandvarnare som finns i de flesta hem idag kom till av ett misstag. Dock hade många medvetet försökt uppfinna brandvarnare före, men misslyckats. Redan 1890 gjorde en medarbetare till Thomas Edison ett försök att framställa ett elektriskt brandlarm – men med magert resultat. 1902 söktes det första patentet av en annan uppfinnare för brandvarnare.
Dock var det först på 1930-talet när den fysikern Walter Jaeger försökte uppfinna en sensor för giftgas som en effektiv brandvarnare sågs födas. Jeagers uppfinnig visade sig helt verkningslös för sitt syfte, att uppfatta när giftgas sipprade ut i ett rum. För det var hans uppfinning inte känslig nog. Vid ett tillfälle under sitt experimenterande var han så frustrerad av alla misslyckanden att han tog en paus och tände en cigarett. När cigarettröken nådde sensorn på hans uppfinning gjorde den starka utslag. Den effekt som han hoppades giftgasen skulle få på sensorn gav i stället rökbildning. Och därmed var en mycket effektiv brandvarnare skapad.
Uppfinning var dock fortfarande dyr att framställa, så det skulle dröja till 1960-talet innan priset sjönk, och först på 1980-talet fanns det rökdetektorer som alla hade råd med.
Idag är det en självklarhet med brandlarm i varje hem, då vi idag har så mycket elektrisk utrustning som kan slå fel och börja brinna. Men vi har vant oss vid denna standard och att få el ur två hål i väggen. Dock har vi inte vant oss vid högra priser.
Hitta låga elpriser på http://www.elavtal.biz

Skaffa MC-försäkring

Internet har gjort det mesta så mycket enklare, och det innefattar även företaget att skaffa MC-försäkring. Detta arbete har tidigare varit väldigt ansträngande eftersom försäkringsbranschen innehåller många bolag och trippelt så många försäkringar. Men i och med de många jämförelsesajter som har dykt upp på nätet är det numer lätt som en plätt att skaffa MC-försäkring. Du slipper att kontakta olika försäkringsbolag i jakten på offerter som ska jämföra för att skaffa MC-försäkring. Det enda du behöver göra är att läsa in dig på information om de olika försäkringarna och bestämma dig för om du behöver en trafikförsäkring eller halv- eller helförsäkring. Låt detta ta lite tid, eftersom det ligger till grund för hur mycket skydd din försäkring kommer att ge. Det gäller att väga för- och nackdelar och kalkylera med ditt risktagande, liksom motorcykelns värde och de miljöer du brukar köra i. Tänk på att billigast inte alltid är bäst när du ska skaffa MC-försäkring.

När detta beslut är taget är halva arbetet med att skaffa MC-försäkring gjort, nu återstår bara att besöka någon av jämförelsesajterna för att skriva in information om dig, motorcykeln och dina körvanor. När detta är gjort får du, genom att sajten har lagrat information från en rad ledande försäkringsbolag, snabbt resultat om vilka försäkringar som kan passa dig bäst. Läs in dig på försäkringarnas innehåll och villkor innan du ser till att skaffa MC-försäkring. Du kan oftast teckna avtal på en försäkring på samma sajt, och till råga på allt är detta både enkelt och kostnadsfritt. Navigera in på http://www.bilförsäkringjämförelse.se

På väg att skaffa bilförsäkring

På väg att skaffa bilförsäkring eller se över din befintliga bilförsäkring? Det lönar sig verkligen att jämföra olika försäkringsbolag som erbjuder bilförsäkring. Det finns två sätt att jämföra bilförsäkringar på. Dels kan du ta offerter från flera olika bolag och jämföra dem. Om du har ett försäkringsbolag för andra försäkringar kan du få en lägre bilförsäkring, så glöm inte att inkludera ditt eget försäkringsbolag i offertinsamlingen. Hämta också offert för bilförsäkring från det bilmärke som du kör. Många bilmärken erbjuder egen bilförsäkring och det kan vara en lukrativ lösning för bilförsäkringen.
Har du en begagnad bil? Då har du väl en bilförsäkring från och med den dag som ägarbytet på din bil genomfördes? Det är lag på att ha bilförsäkring och det är du själv som är ansvarig för att ha ordnat med detta, inte förra ägaren eller någon annan. Men hur går man till väga för att skaffa sig en bilförsäkring?

Kostnaden för en bilförsäkring kan variera kraftigt. Dels avgörs den av individuella faktorer som var du bor, hur gammal du är och när du tog ditt körkort. Priset för en bilförsäkring styrs också av hur mycket skydd som ska ingå i den. Den mest grundläggande bilförsäkringen är trafikförsäkringen, som är obligatorisk för alla motordrivna fordon. Hoppar du över trafikförsäkringen kan det få konsekvenser i form av kraftiga böter och givetvis också om du råkar ut för en olycka. Denna sorts bilförsäkring täcker personskador och skador på annans fordon eller egendom, men ger ingen ersättning om din egen bil skadas. Läs mer på bilförsäkringsguiden.se

Halvförsäkringen täcker betydligt mer än trafikförsäkring

Halvförsäkringen täcker betydligt mer än trafikförsäkring. Brand, glas, maskin, räddning, rättsskydd och stöld av fordon eller utrustning ingår i den här sortens försäkring. Vill du verkligen gardera dig är det dock en helförsäkring som gäller. Den inkluderar nämligen allt det som halvförsäkringen gör: brand, glas, maskin, räddning, rättsskydd och stöld av fordon eller utrustning, men utöver detta ger helförsäkringen även ersättning för vagnskada och täcker de självförvållade skador som kan uppstå i samband med exempelvis singelolyckor. Med helförsäkring kan du med andra ord få ersättning för skador på din egen bil i samband med en trafikolycka eller om du kör i diket. Är du osäker på vilken bilförsäkring som passar dig så bör du vända sig till en opartisk försäkringsrådgivare som kan guida dig rätt i försäkringsdjungeln.

Har du svårt att hitta en bilförsäkring som passar dig är det en god idé att ta hjälp av någon av de många jämförelsetjänster som finns på nätet. De kan ofta ge en kostnadsfri presentation över vad som passar dig bäst. Jämför på bilforsakrarna

Från sängkläder till mat

Det är den karriärriktningen som Silvia har tagit de senaste åren. Fast egentligen började det med mat.
Silvia är en hårt arbetande kvinna från Monterrey i Mexico. Hon är 38 år gammal, är gift och har två barn.
Silvia arbetar med att sälja mat på olika marknader. Innan hon började sälja mat jobbade hon med att sälja sängkläder. Men hon bestämde sig för att börja sälja mat då hon fick möjlighet att ta över sin mammas verksamhet – vilken var just att sälja mat. Detta innebär ett steg framåt och uppåt för Silvia, men hon behöver pengar för att betala sin mor för företaget samt köpa in råvaror och andra varor. Silvia vill locka kunder genom att erbjuda en bättre middagsupplevelse och behöver göra nyinvesteringar för att uppnå detta.
Silvia behöver ta ett lån för att ha råd med allt detta men har svårt att få ett sådant som fattig kvinna i Mexico. Hon anser inte kreditvärdig och får vända sig åt annat håll för att få loss likvida medel. Hon kommer nu att få lån från Kiva som är en internationell hjälporganisation som ger mikrolån till behövande i tredje världen för att befrämja tillväxt och stabilitet. Med pengar från dem kommer hon att gör nödvändiga investeringar samt köpa ut sin mamma från verksamheten.
Behöver du ett lån för att investera och köpa loss din del i ett företag, kan du besöka www.alfabanken.se. Du gör helt enkelt en ansökan, skickar in och inväntar lämpliga långivare.

Svensk vindenergi är förnybar energi.

Fördelarna med svensk vindenergi och vindenergi allmänt är många. En av dem är att vindkraften producerar mest el under de kalla höst- och vintermånaderna och det är bra eftersom behovet av el är som störst just då. För dig som elkonsument kan detta vara en anledning att välja vindenergi över till exempel solenergi eftersom vi i Sverige inte kan utvinna särskild mycket solenergi under de kalla månaderna. Ytterligare en fördel med vindenergi är att moderna vindkraftverk minskar koldioxidutsläppen enormt, vilket bidrar till att skona miljön.

Svensk vindenergi kan således bidra till att bromsa den globala uppvärmningen som hotar både vår planet och alla levande varelser på den. Det betyder i sin tur att du som elkonsument kan aktivt påverka den globala uppvärmningen genom ditt val av el. Väljer du svensk vindenergi så hjälper du med andra ord till att bromsa den globala uppvärmningen. Dessutom är det så att ju fler som vill köpa vindkraft, desto mer pengar kommer att satsas på att bygga ut produktionen av vindkraft. I dagens läge har Sverige stor potential till en utbyggnad eftersom vi skulle kunna ha flera vindkraftparker både på land och i havet. Dessutom är svensk vindenergi förnybar energi, vilket betyder att den är en energikälla som jämt förnyar sig själv.

Och vet du förresten redan att ett vindkraftverk under loppet av endast sju månader genererar lika mycket el som det användes för att producera vindkraftverket? Vi hoppas att vi har gett dig minst en god anledning till att jämföra olika elleverantörer som säljer svensk vindenergi.  Mer fakta på www.billig-el.org

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa